Veilig opvallen: het belang van High-Vis kledij

Veilig opvallen: het belang van High-Vis kledij

Veilig opvallen: het belang van High-Vis kledij

Pauline T. | 6 december 2024

Gezien worden is belangrijk, zeker op de werf of op je werkplaats. High-Visibility kledij - ook wel bekend als high-vis kledij of signalisatiekledij - verhoogt dan ook de zichtbaarheid in verschillende lichtomstandigheden. In deze blogpost bekijken we welke High-Vis kleding er bestaat, aan welke normen deze moet voldoen en hoe deze opvallende kledij bijdraagt aan de veiligheid en zichtbaarheid in verschillende situaties.

Safety first

High-Visibility kledij is er in fluorescerende kleuren zoals geel en oranje die ervoor zorgen dat je overdag goed zichtbaar bent. De reflecterende strips beschermen je dan weer in de schemering en wanneer het donker is doordat ze weerkaatsen wanneer er bijvoorbeeld een voertuig met koplampen langsrijdt. In werkomgevingen waarbij in de buurt van verkeer en gemotoriseerde voertuigen - zoals kranen en heftrucks - wordt gewerkt, is signalisatiekledij zelfs een verplichting. Maar ook bij werkzaamheden in slecht verlichte omstandigheden is high-vis kleding een must. Het dragen van signalisatiekleding helpt bij het verminderen van risico's zoals ongevallen en aanrijdingen. Vooral bouwvakkers, spoorwegpersoneel, wegenwerkers, grondpersoneel op luchthavens en medewerkers van nutsbedrijven dragen high-vis kleding tijdens hun werkzaamheden.

EN 20471

De EN ISO 20471-norm is er om de zichtbaarheid en veiligheid van werknemers te garanderen die werken in omstandigheden met weinig licht en in de buurt van bewegend verkeer. In de norm staan de minimale vereisten voor high-vis kledij beschreven. De eisen gaan zowel over de gebruikte materialen als het ontwerp van de kleding. Enkel kledij die aan deze norm voldoet is in orde met de geldende eisen omtrent veiligheid. Let dus zeker goed op het certificaat bij je zoektocht naar de juiste kleding. Om te voldoen aan de norm moet de high-vis kledij aan deze eisen voldoen:

  • Fluorescerende kleuren: de kleding moet gemaakt zijn in fluorescerend materiaal in de kleur geel, oranje of rood.
  • Reflecterende materialen: deze materialen kaatsen licht terug naar de lichtbron, denk maar aan koplampen van voertuigen. Op deze manier geniet de drager ook 's nachts van optimale zichtbaarheid. 
  • Ontwerp en plaats van de materialen: in de norm wordt de minmale oppervlakte van de fluorescerende en reflecterende materialen bepaalt, net zoals de plaatsing van deze materialen om zo de continue zichtbaarheid rondom de drager te garanderen. 

Klasse 1, 2 of 3?

De norm verdeelt de high-vis kleding in drie klassen gebaseerd op de minimale oppervlakte van het zichtbare materiaal. 

  • Kledij in klasse 1 biedt het laagste niveau van zichtbaarheid. Dit soort kleding is geschikt voor omgevingen waar het risico op ongevallen lager is, denk maar aan magazijnen of bij licht verkeer. Signalisatiekledij uit klasse 1 is geschikt voor op bedrijfsdomeinen maar niet voor op de openbare weg. Hieronder behoren accessoires zoals veiligheidsvesten of broekbanden.
  • Klasse 2 biedt dan weer een gemiddelde zichtbaarheid en is geschikt voor situaties met een matige kans op risico’s. Kledij uit deze klasse is ideaal voor werkmensen in de transport- of wegenbouwsector. Een typisch voorbeeld van klasse 2-veiligheidskledij is het mouwloze veiligheidshesje.
  • In de hoogste klasse – klasse 3 – biedt de kledij de hoogste graad van bescherming en deze is dan ook bedoeld voor situaties met een hoog veiligheidsrisico zoals het werken langs snelwegen bij slechte zichtbaarheid. Dit omvat volledige sets kledij zoals jassen en broeken of overalls.

In deze tabel zie je voor elke klasse de minimumhoeveelheid fluorescerend en reflecterend materiaal dat gevraagd wordt:

  Klasse 1 Klasse 2 Klasse 3
Fluorescerend materiaal 0,14 m² 0,50 m² 0,80 m²
Reflecterend materiaal 0,10 m² 0,13 m² 0,20 m²

Hoe draag je de kleding op de juiste manier?

Om echt effectief te zijn moet je de high-vis kleding op de juiste manier dragen. Hou daarom rekening met de volgende zaken:

  • De reflecterende banden rondom de romp, armen en benen moeten zichtbaar zijn, ook als je in beweging bent en in verschillende werkhoudingen. Deze mogen dus niet afgedekt worden door bv. andere kledij of gereedschap. 
  • De kledij die je draagt moet passen bij je werkomgeving en bij de risico's waarmee je te maken krijgt.

Wil jij ook veilig én zichtbaar werken? Bij Santens beschikken we over een uitgebreid gamma aan High-Vis kleding van enkele topmerken. 

Ongeëvenaarde zichtbaarheid met de UC-ME collectie van Helly Hansen

De UC-ME – uitgesproken als ‘u see me’ collectie - van Helly Hansen is een innovatieve lijn high-vis werkkleding en biedt ultiem comfort en maximale zichtbaarheid en bescherming. De kledij maakt gebruik van de ‘VizLite Dual Technology’, naast de fluorescerende stoffen en de retroreflecterende materialen biedt deze technologie nog een bijkomend niveau van bescherming.

Dankzij fosforescentie blijft de drager zelfs in complete duisternis zichtbaar, er is dus geen kunstmatig licht nodig om de kledij te doen reflecteren.  De VizLite DT fosforescerende materialen absorberen UV-energie van natuurlijk of kunstmatig licht, om deze vervolgens opnieuw uit te zenden als nagloeien bij weinig licht en in donkere omstandigheden. De fosforescerende tape kan volledig opladen worden in slechts 5 à 10 minuten blootstelling aan natuurlijk of kunstmatig licht.

In de kledij worden bovendien lichtgewicht en duurzame materialen gecombineerd waaronder waterdichte HELLY TECH-stoffen en milieuvriendelijke isolatie zoals de PrimaLoft Black Eco. De collectie is gevarieerd en omvat oa. jassen, broeken en winterkledij geschikt voor diverse omgevingen en bestand tegen alle weersomstandigheden. De kledij is namelijk waterbestendig en heeft een ademend vermogen.

Gepersonaliseerd zichtbaar zijn

Ben je op zoek naar kwalitatieve comfortabele high-vis kledij die bovendien ook nog eens gepersonaliseerd is aan de huisstijl van je organisatie? Bij Santens is het mogelijk. Laat jouw logo op verschillende plaatsen op het kledingstuk transferdrukken, zeefdrukken of borduren. 

Onze klant, Stad Damme, is alvast fan! Wil jij ook jouw team laten schitteren in stijlvolle en functionele werkkledij? Via onderstaande link lees je alles over de mogelijkheden van gepersonaliseerde werkkleding. 

Meer interessante blogs

Neem contact op

Heb je vragen over het bestelproces of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met onze binnendienst. We zijn bereikbaar via e-mail op webshop@santens.be en telefonisch op 09/218 00 00. Ons team staat klaar om je te helpen. 

We kijken ernaar uit om van je te horen!