Ook wij laden onze batterijen op. Onze filialen en hoofdkantoor zijn gesloten 

van 22/07 t.e.m. 2/08. Bekijk onze aangepaste dienstregeling.

Tips om gehoorschade te voorkomen

Tips om gehoorschade te voorkomen

Tips om gehoorschade te voorkomen

Pauline T. | 11 maart 2024

Blootstelling aan te veel lawaai kan grote gevolgen hebben. Regelmatig werken in luidruchtige omgevingen zonder het dragen van de juiste gehoorbescherming kan ertoe lijden dat je blijvende gehoorschade oploopt. Daarom is het van groot belang om je oren te beschermen. Gehoorbescherming is zo ontwikkeld dat een te hoog geluidsniveau wordt afgezwakt naar veiligere waarden terwijl het waarnemen van omgevingsgeluid en alarmen zo goed mogelijk behouden blijft. 

Wanneer moet ik gehoorbescherming dragen?

Of je al dan niet gehoorbescherming moet dragen, is afhankelijk van het geluidsniveau. In de tabel geven we je een overzicht. Ben je van plan een elektrisch toestel te kopen? Check dan zeker eens het geluidsniveau om te weten welke maatregelen je moet nemen om je gehoor te beschermen. Bij alle elektrische toestellen staan de geproduceerde decibels vermeld in de technische fiche op de productdetailpagina.

Geluidsniveau Maatregelen
< 80 dB Geen draagplicht van gehoorbescherming
80 - 85 dB Gehoorbescherming moet ter beschikking zijn maar er is geen draagplicht.
> 85 dB Het dragen van gehoorbescherming is verplicht.

Welke soorten zijn er?

Gehoorbescherming kan worden opgedeeld in twee soorten: de oordoppen en de gehoorkappen. Welke het best bij je past, is afhankelijk van de situatie en je voorkeur. Alle gehoorbescherming moet voldoen aan een aantal normen (ISO en EN).

Wanneer je vaak werkt in vochtige of warme ruimtes, dan worden oordopjes aangeraden omdat deze hygiënischer zijn.

De belangrijkste voordelen:

  • Onderhoudsvrij
  • Comfortabel en zonder druk op je oren
  • Goede demping
  • Keuze tussen wegwerp en herbruikbare

Gehoorkappen of beugels worden het meest gebruikt als je vaak je bescherming moet op- en afzetten omdat het geluid niet constant is. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen: 

  • Passieve oorkappen dempen het geluid door het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Ze werken vooral goed bij hoge impulsgeluiden (bv. alarmen). 
  • Actieve oorkappen hebben een ingebouwd elektronisch systeem dat een laag geluid detecteert via een microfoontje en dit daarna versterkt doorgeeft aan een luidspreker in de oorkappen. Dit proces gebeurt ook andersom. Het helpt bij het regelen van het geluid. Een hoofdtelefoon met externe audio input die werkt met Bluetooth om terwijl naar muziek te luisteren en toch beschermd te zijn tegen geluid is een ideale combinatie. Ook kan deze externe frequenties opvangen waardoor je kan communiceren met anderen.

De belangrijkste voordelen:

  • Herbruikbaar
  • Makkelijk op en af te zetten
  • Snel
  • Past iedereen
  • Communiceren blijft mogelijk 

SNR-waarden en HML-waarden

SNR-waarden en HML-waarden zijn twee aanduidingen waarbij je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming. 

  • SNR-waarden (Single Number Rating) zeggen iets over de dempende werking van je bescherming. Uit alle frequenties wordt berekend wat de gemiddelde dempingswaarde is. Zo zullen oordopjes of oorkappen met een SNR-waarde van 35, het geluidsniveau waaraan de drager wordt blootgesteld, terugbrengen van 100 naar 65 dB.
  • HML-waarden (High-Medium-Low) zijn nauwkeuriger dan SNR-waarden. Deze beschrijven het beschermende effect in drie verschillende bereiken van frequenties: hoog, gemiddeld en laag. Zo kies je heel makkelijk welke bescherming voor jou het beste past. 

Vaak gaan we ervan uit dat het geen kwaad kan om even zonder gehoorbescherming te werken. Toch is het belangrijk om deze bescherming 100% correct te dragen om geen schade op te lopen. Wanneer je je bescherming 5 minuten niet draagt, vermindert het effect al met 5%. Komt dit percentage op 90%, dan bieden je oordopjes of gehoorkap helemaal geen bescherming meer. 

Er is dus maar één manier om gehoorschade te voorkomen: maak correct gebruik van je gehoorbescherming. Op zoek naar de ideale oordopjes of hoofdtelefoon? Santens heeft wat je nodig hebt!

Meer interessante blogs

Neem contact op

Heb je vragen over het bestelproces of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met onze binnendienst. We zijn bereikbaar via e-mail op webshop@santens.be en telefonisch op 09/218 00 00. Ons team staat klaar om je te helpen. 

We kijken ernaar uit om van je te horen!