Ook wij laden onze batterijen op. Onze filialen en hoofdkantoor zijn gesloten 

van 22/07 t.e.m. 2/08. Bekijk onze aangepaste dienstregeling.

Onmisbaar voor elke kastdeur: het potscharnier

Onmisbaar voor elke kastdeur: het potscharnier

Onmisbaar voor elke kastdeur: het potscharnier

Pauline T. | 3 juni 2024

Bij het monteren van een keukenkast, tv meubel of kledingkast is het potscharnier een essentieel element. Dit scharnier wordt gebruikt om een deur aan een kastwand te bevestigen waardoor je de deur van het meubel soepel kan bedienen. Een potscharnier bestaat uit twee delen die verbonden worden door een draaibaar nekje. De ene zijde wordt op een montageplaat aan de binnenkant van de deur vastgeklikt. Aan de andere kant vind je een klein 'potje' die past in de uitsparing in de kastdeur. Aan dit potje dankt dit soort scharnier dan ook zijn naam. Potscharnieren zijn er in heel wat verschillende soorten en maten. We helpen je om door het bos de bomen te blijven zien en lichten hier de belangrijkste soorten en hun kenmerken voor je uit.

Opliggend, inliggend of half opliggend?

Opliggend Deze scharnieren worden aan de buitenkant van de deur en het kozijn gemonteerd waardoor ze zichtbaar zijn wanneer de deur gesloten is. De deur ligt dus op de zijwand.
Half opliggend Bij half opliggende potscharnieren liggen de deuren half op de middenwand. Ze worden gedeeltelijk in het hout ingebouwd en gedeeltelijk aan de buitenkant van de deur en het kozijn gemonteerd. Deze soort zie je vaak wanneer er twee deurtjes naast elkaar worden geplaatst, met maar één frame ertussen.
Inliggend Bij deze varant ligt de deur in de kast. Dit scharnier wordt volledig in het hout van de deur en het kozijn ingebouwd waardoor het niet zichtbaar is wanneer de deur gesloten is. Deze bieden een strakke en naadloze uitstraling omdat ze volledig verborgen zijn wanneer de deur gesloten is.

Veer en demping

De potscharnieren kunnen daarnaast ook ingedeeld worden op basis van de demping en vering.

  • Potscharnier met veer: dankzij de veer weet je zeker dat de deur vastgehouden wordt in gesloten toestand. De deur zal dus enkel bewegen als je die zelf opent. Deze variant beschikt niet over geïntegreerde demping waardoor je wat geluid hoort als de deur sluit.
  • Potscharnier met veer en geïntegreerde demping: de ingebouwde demping zorgt ervoor dat de deur zacht en quasi geluidloos sluit. Door de geïntegreerde veer wordt de kastdeur netjes op zijn plaats gehouden als de deur dicht is. 
  • Potscharnier zonder veer en demping: deze variant beschikt niet over de veer die de deur op zijn plek houdt en ook de demping die het geluid van dichtslaande deuren voorkomt, ontbreekt. Dit type werkt dus op dezelfde manier als een regulier deurscharnier en is geschikt wanneer je een 'push-to-open' mechanisme wil gebruiken. Dankzij dit mechanisme krijg je een strakke deur zonder greep.

De openingshoek

Bij het selecteren van het juiste potscharnier, houd je best ook rekening met de openingshoek. Deze bepaalt hoe ver je de deur kan opendraaien. Een openingshoek van 110° is het meest gebruikelijk bij keukenkasten.

Hoe bevestig ik een potscharnier?

Heb je het juiste potscharnier voor jouw meubel kunnen vinden? Da's een goede eerste stap. Daarna is het tijd om deze te gaan monteren. Een beknopt stappenplan...

Het montageplaatje

Om een potscharnier aan een meubel te bevestigen is het montageplaatje essentieel. Dit plaatje moet bevestigd worden aan de binnenkant van je kast. In de meeste gevallen gebeurt dit met schroeven. Er zijn ook varianten van potscharnieren waarbij de montageplaat bevestigd moet  worden met spreidmoffen, speciale schroeven die werken als een plug of voorgemonteerde spaanplaatschroeven.

Bij de montageplaatjes kan je gaan voor kruismontage of lineaire montage. Je keuze hangt af van de voorgeboorde gaatjes in je meubel.

  • Een rij verticale gaatjes? Daarvoor is een kruismontageplaat geschikt. Deze is hoger en minder diep.
  • Horizontale gaatjes? Dan ga je best voor een lineaire montageplaat. Deze is niet zo hoog maar wel dieper.

Om er zeker van te zijn dat jouw kastdeur helemaal goed gemonteerd is, hou je best ook rekening met de montageplaatdikte en de minimum voeg. In onze infofiche lees je er alles over. 

Alles over de montageplaatdikte en de minimum voeg

Het potscharnier monteren

Om een potopening te maken in het deurblad heb je een frees of scharnierboor (ook wel forstnerboor genoemd) nodig. Bij het monteren van het potscharnier, kies je ook best voor een bijpassende boormal voor scharnieren.

De meeste potscharnieren kan je met twee schroeven vastmaken, sommige varianten hoef je slechts in de uitsparing in te drukken. Bovendien zijn er ook nog de opties 'Snelle montage Flash' waarvoor je enkel een schroevendraaier nodig hebt en 'Snelle montage Fix' waarvoor zelfs geen enkel hulpmiddel nodig is.

Tot slot: de pot en het montageplaatje verbinden

De laatste stap maar natuurlijk wel cruciaal om je scharnier te laten werken is het verbinden van de arm van de pot met het montageplaatje. Dit doe je heel snel en eenvoudig, zo goed als elk potscharnier kan namelijk makkelijk op de montageplaat geklikt worden. Een snelle klik en jouw kast is klaar voor gebruik!

Een Hettich potscharnier afstellen

We gaan natuurlijk ook voor die laatste finishing touch. Na de montage heeft een potscharnier van Hettich nog heel wat regel- en afstelmogelijkheden. Zo ben je er zeker van dat de deur mooi recht op de kast hangt. 

Een scharnier afstellen is redelijk eenvoudig. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een schroevendraaier. Het afstellen kan je doen via drie instellingen: de opdek, de diepte en de hoogte. Elke instelling doe je door een specifieke vijs af te stellen. Welke vijs voor welke instelling is, check je op de tekening.

Opdekverstelling (A)

Met één van de schroeven op het potscharnier zelf stel je de breedte in.

Schroef naar rechts draaien: deuropdek wordt kleiner (-).

Schroef naar links draaien: deuropdek wordt groter (+).

Diepteverstelling (B) Met de andere schroef op het potscharnier stel je de diepte in.
Hoogteverstelling (C) Met de schroef meest links op de montageplaat stel je de hoogte af. Door hieraan te draaien, kan je het plaatje op- en neer bewegen en kan je de deuren precies in de hoogte positioneren.

Voor je start met het scharnier af te stellen, kijk je hoe het deurtje voor de kast zit. Kies daarna voor de juiste vijs en draai met je schroevendraaier tot je het gewenste resultaat krijgt. Vergeet na het afstellen van het ene scharnier ook niet te kijken naar het andere scharnier of daar nog een correctie nodig is en voer die uit. Bij elke afstelling die je doet, wissel je dus af tussen beide scharnieren. 

Jouw potscharnieren zijn nu zo afgesteld dat het deurtje mooi voor de kast zou moeten liggen. Wil je gaan voor een extra strakke afwerking? Dan kan je de schroeven op de scharnierarm en de pot nog bedekken met afdekplaatjes, die bevestig je heel makkelijk met één klik. De geschikte afdekplaatjes vind je uiteraard in onze webshop.

Hoeveel scharnieren heb ik nodig?

Je weet nu welke types potscharnieren er bestaan en hoe je deze monteert. Tot slot geven we je graag nog mee hoe je het benodigd aantal potscharnieren voor jouw deur bepaalt. Daarbij zijn de breedte, hoogte, gewicht en kwaliteit van het materiaal bepalend. De tabel hiernaast kan hulp bieden. Het aantal scharnieren op dit schema moet gezien worden als een richtwaarde. Twijfel je over het juiste aantal? Dan voer je eventueel een proefaanslag uit en pas je het aantal scharnieren aan indien nodig.

Extra tip:

Gebruik de online berekeningstool van Hettich. Vul de gevraagde informatie in en je krijgt meteen advies over het aantal scharnieren dat je nodig hebt.

Klaar om jouw kast helemaal gebruiksklaar te maken? Op onze webshop beschikken we over een uitgebreid gamma aan potscharnieren, montageplaten en toebehoren.

Meer interessante blogs

Neem contact op

Heb je vragen over het bestelproces of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met onze binnendienst. We zijn bereikbaar via e-mail op webshop@santens.be en telefonisch op 09/218 00 00. Ons team staat klaar om je te helpen. 

We kijken ernaar uit om van je te horen!