Ook wij laden onze batterijen op. Onze filialen en hoofdkantoor zijn gesloten 

van 22/07 t.e.m. 2/08. Bekijk onze aangepaste dienstregeling.

In geval van nood? Anti-paniekbeslag!

In geval van nood? Anti-paniekbeslag!

In geval van nood? Anti-paniekbeslag!

Pauline T. | 1 juli 2024

In gebouwen waar veel mensen samenkomen kunnen panieksituaties ontstaan. In dat geval is het belangrijk dat iedereen snel, gecontroleerd en veilig het gebouw kan verlaten. De aanwezigheid van kwalitatief anti-paniekbeslag dat voldoet aan de normen is daarbij van groot belang. We lichten dit graag wat verder voor je toe.

Safety first: het belang van een goede vluchtweg

Om in geval van nood iedereen zo snel mogelijk in veiligheid te kunnen brengen, is een duidelijke vluchtroute essentieel. De aanwezigen in het gebouw moeten deze route altijd makkelijk kunnen vinden en volgen. Zorg er daarom voor dat de route goed gemarkeerd is. Dit kan bijvoorbeeld door middel van pictogrammen. Daarnaast mogen op zo'n vluchtroute geen obstakels aanwezig zijn die de vlotte doorgang belemmeren. Ten slotte - maar zeker niet onbelangrijk - moeten alle deuren die op de vluchtroute gelegen zijn, in een enkele beweging en met weinig kracht te openen zijn. 

Om ervoor te zorgen dat deuren in nood- en panieksituaties door iedereen vlot te openen zijn, spelen anti-panieksluitingen en beslag een belangrijke rol. Welk beslag nodig is, is afhankelijk van de situatie én de norm die voor de situatie van toepassing is. 

Nood- of paniekdeur?

Of je in jouw gebouw nood- of paniekdeuren moet voorzien, hangt af van de toegankelijkheid van de ruimte. Voor nood- of paniekuitgangen gelden dan ook twee verschillende normen.

Paniekdeuren Nooddeuren

Gebouwen zoals winkelcentra, bioscopen en theaterzalen hebben een openbaar karakter. Vaak zijn er veel mensen aanwezig die niet bekend zijn met het gebouw en zijn vluchtwegen. De kans is dus groot dat er paniek zal ontstaan wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Een paniekdeur is daarom ook zo ontworpen om heel snel te kunnen openen zonder daarvoor nog een specifieke handeling te moeten uitvoeren (zoals het draaien aan een deurknop).

In dit geval moet er rekening gehouden worden met de richtlijnen en eisen die beschreven staan in de norm NEN-EN1125.

Nooddeuren zijn aanwezig in gebouwen waar vaak een kleinere groep mensen aanwezig is. De meerderheid van de aanwezigen is dan ook bekend met de vluchtroute en uitgangen waardoor de kans dat paniek uitbreekt kleiner is. Denk maar aan een kantoorgebouw of appartementsblok.

Voor nooddeuren gelden de richtlijnen en eisen zoals omschreven in de norm NEN-EN179.

 

Wat staat in die normen omschreven?

De normen beschrijven de minimale eisen waaraan een nood- of paniekuitgang moet voldoen. In beide gevallen wordt geadviseerd om de nood- of paniekdeuren enkel te gebruiken als er zich effectief een nood- of panieksituatie voordoet. Hieronder lichten we de verschillende tussen de twee normen voor je uit. Let op: deze normen omschrijven de eisen en richtlijnen voor mechanische sluitingen. Voor elektronische sluitingen gelden andere normen.

NORM NEN-EN179 NEN-EN1125
Toepassing Toegang tot het gebouw is niet volledig openbaar en wordt meer gecontroleerd. Er is een kleiner aantal mensen aanwezig die bekend zijn met het gebouw. Toegang tot het gebouw is openbaar. Er zijn vaak veel mensen aanwezig die niet bekend zijn met het gebouw.
Toegestaan bedieningselement Een klink of pushpad Een horizontale stang (duwstang of -balk) die over minstens 60% van de deurbreedte reikt.
Bedieningskracht Max. 70 N

Max. 80 N

Max. 220 N bij een druk van 1000 N op de deur (simulatie van een panieksituatie)

Afmetingen

Hoogte = max. 2500 mm

Breedte = max. 1300 mm

Hoogte = max. 2500 mm

Breedte = max. 1300 mm

Inbraakweerstand Dichthouden van krachten tussen 1000 en 3000 N (volgens de categorie) Dichthouden van krachten tot 1000 N.

Anti-paniekbeslag

Paniekbalk- of stang: Een metalen horizontale stang of balk die aan de binnenkant van de vluchtdeur over de breedte op heuphoogte van de vloer is aangebracht.  

Een paniekstang moet naar beneden geduwd worden om de deur te openen. Een paniekbalk kan je gewoon indrukken. Een balk biedt enkele voordelen t.o.v. een stang: deze oogt meestal mooier in de ruimte, men kan er niet per ongeluk achter blijven haken en – omdat er geen uitstekende delen zijn – is een balk minder gevoelig voor vandalisme.

 

Anti-paniekslot: Dit soort slot kan langs binnenuit altijd geopend worden zelfs als het slot op de nachtschoot staat. De deurklink bedient in dit geval zowel de dag- als de nachtschoot. Door de anti-paniekfunctie kan dit soort sloten altijd geopend worden vanuit de vluchtrichting via de deurklink. In geval van paniek is op zoek moeten gaan naar een sleutel en de deur ontgrendelen natuurlijk een verlies van kostbare tijd. Met een anti-paniekslot hoef je de klink of de paniekbar enkel maar in te drukken om de deur te openen. Een grote hulp in geval van nood!

Op onze webshop vind je een ruim gamma aan anti-paniekbeslag van verschillende kwalitatieve merken. Zo vind je er o.a. opbouw en inbouw anti-panieksloten, paniekstangen en -balken en allerlei toebehoren. Op die manier ben je er zeker van dat de vluchtweg in jouw gebouw veilig is én voldoet aan de eisen die vastgelegd werden in de normen.

Meer interessante blogs

Neem contact op

Heb je vragen over het bestelproces of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met onze binnendienst. We zijn bereikbaar via e-mail op webshop@santens.be en telefonisch op 09/218 00 00. Ons team staat klaar om je te helpen. 

We kijken ernaar uit om van je te horen!