How to?! Veilig opslaan van Lithium-Ion batterijen
How to?! Veilig opslaan van Lithium-Ion batterijen
Pauline T. | 23 augustus 2024
De laatste jaren hebben e-bikes, elektrische auto's en smartapparaten enorm aan populariteit gewonnen. Dankzij een lithium-ion accu - met een hoge energiedichtheid en een lager zelfontladingsniveau - kunnen deze apparaten een lange tijd van energie voorzien worden. Ook in werkateliers en bouwplaatsen zijn deze batterijen tegenwoordig in veel apparaten terug te vinden. Naast de vele voordelen die ze bieden, brengt dit soort batterijen ook risico's met zich mee. Een beschadiging binnen in de accu - die niet te zien is langs de buitenkant - kan een explosie of brand veroorzaken met enorme schade tot gevolg. Voornamelijk in gebouwen waar veel accu's worden bewaard, is er een groter risico.
Vat een lithium-ion batterij vuur? Dan is het geen goed idee om deze met water te blussen. Hierdoor kan namelijk veel rook vrijkomen die schadelijk is voor mens en omgeving. De brand zal uit zichzelf moeten doven, daarom is het belangrijk om het vuur beheersbaar te houden.
Om ervoor te zorgen dat de opslag van deze batterijen veilig verloopt werden richtlijnen opgesteld die worden samengevat in de PGS 37-2, dat is de afkorting voor 'Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 37-2'. Hierin staan verschillende scenario's, doelen en maatregelen omschreven.
Wat belangrijk is om te weten over de PGS 37-2 ...
De PGS 37-2 is een Nederlandse richtlijn die sinds november 2023 definitief is en is dus enkel van toepassing voor Nederlandse bedrijven die meer dan 1000 kilo aan gevaarlijke stoffen (waaronder lithium-ion batterijen vallen) opslaan.
Op dit moment bestaat er in België nog geen wetgeving rond de opslag van lithium-ion accu's. Uiteraard is het ook voor Belgische bedrijven belangrijk om deze batterijen veilig op te slaan. De PGS 37-2 richtlijn is een goede basis om rekening mee te houden. Andere mogelijke oplossingen op basis van de bestaande wetgeving zijn oa. het opslaan van de accu's in een brandwerende kast, kluis of container, het installeren van een branddetectie en - alarm, het opstellen van een evacuatie- en ontsnappingsplan etc. Lithium-Ion batterijen moeten minimaal worden opgeslagen en/of opgeladen in een brandwerende en geïsoleerde ruimte die voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Is minimum 60 minuten brandwerend (van binnen naar buiten);
- Heeft een overdrukluik met een speciale Li-Ion deeltjesfilter;
- Klimaatbeheersing;
- Voorzien van een aerosol blussysteem;
- Brandalarm;
- Er is versterkte uitlaatventilatie tijdens het laden.
Kies voor een lithium-ion veiligheidskast
Een lithium-ion veiligheidskast kan dus dé oplossing bieden om accu's veilig te kunnen bewaren en op hetzelfde moment op te laden. Denk bijvoorbeeld aan een fietsenwinkel die in zo'n kast alle batterijen van de elektrische fietsen kan bewaren. Steeds meer verzekeraars eisen dit nu zelfs ook. Zo'n kast reduceert de kans op brand - als gevolg van lithium-ion accu's - aanzienlijk omdat ze speciaal ontwikkeld zijn om explosies en brand - zowel binnen als buiten de kast - tegen te houden. Als één van de batterijen vuur vat, heb je dankzij de kast tijd om het pand te evacueren en de brandweer te verwittigen, zeker als je kiest voor een kast met extra opties (zie verder).
In de PGS 37-2 richtlijn staan oa. de volgende zaken omschreven waaraan een veiligheidskast moet voldoen:
- Brandwerendheid: de kast waarin batterijen worden opgeborgen moet minimaal 60 minuten brandwerend zijn. Als de batterijen ook worden opgeladen in de kast, moet deze zelfs 90 minuten brandwerend zijn.
- Omgaan met het opladen van de batterij: bij een calamiteit moet de stroom in de kast meteen uitgeschakeld worden. Zo wordt voorkomen dat de schade erger wordt.
- Hermetisch afsluiten: wanneer de temperatuur stijgt, moeten de deur en de ventilatiegaten automatisch gesloten worden.
- Inrichting van de kast:
- Tussen elke accu dient er 2 cm vrije ruimte te zijn, zo kan er efficiënt geblust worden in geval van brand.
- Het is ook belangrijk om niet té veel accu's in de kast te bewaren. Zo krijgt de blusstof voldoende ruimte.
Naast het feit dat een veiligheidskast het risico op brand in je gebouw enorm verkleint, biedt deze ook nog de volgende voordelen:
- Er zijn voldoende stopcontacten in de kast om een groot aantal accu's op hetzelfde moment te kunnen opladen.
- Alle accu's worden verzameld op één centrale plek zodat je het overzicht behoudt en de werkplek netjes blijft.
- Dankzij de gecontroleerde stroomvoorziening wordt er voorkomen dat de batterijen overladen worden.
Bepaal zelf je opties
Veiligheidskasten bestaan in verschillende maten, soorten en uitvoeringen. Je kan daarnaast ook kiezen voor een kast met verschillende opties zoals rookmelders, zwaailichten, ingebouwde oplaadpunten met veiligheidsschakelaars, verhoging voor een pompwagen, een aerosol blussysteem waarbij de buitenkant van de batterij bij brand alvast wordt geblust en gekoeld in afwachting van de komst van de brandweer, ...
Overweeg je om een veiligheidskast aan te schaffen? Da's alvast een slimme én veilige keuze. Er zijn verschillende merken die veiligheidskasten aanbieden. Informeer je goed en bepaal voor jouw bedrijf en situatie welk type kast het meest geschikt is.
Santens beschikt over een assortiment aan veiligheidskasten en toebehoren van De Raat. Neem een kijkje op de webshop en ontdek de mogelijkheden.