Ook wij laden onze batterijen op. Onze filialen en hoofdkantoor zijn gesloten 

van 22/07 t.e.m. 2/08. Bekijk onze aangepaste dienstregeling.

Houtlijmen: alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken

Houtlijmen: alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken

Houtlijmen: alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken

Pauline T. | 12 juli 2024

Hout- en constructielijmen zijn ideaal om meerdere onderdelen uit hout met elkaar te verbinden. Omdat er geen schroeven, bouten of gaten zichtbaar zijn, kan je rekenen op een mooi afgewerkt resultaat. Houtlijmen beschikken over verschillende eigenschappen waar je rekening mee moet houden als je op zoek gaat naar een geschikte lijm voor je klus. We helpen je graag op weg.

Houtlijmen opgedeeld volgens verschillende eigenschappen

Er zijn verschillende soorten houtlijmen die op basis van hun eigenschappen kunnen worden opgedeeld.

Vochtbestendigheid

Volgens de Europese norm NBN EN 204 worden de houtlijmen opgedeeld in vier verschillende klassen volgens hun vochtbestendigheid. Tot welke klasse de lijm behoort, staat ook altijd duidelijk vermeld op de verpakking. Het is belangrijk om goed te letten op welke klasse je kiest voor je klus. Heeft de lijm een te lage klasse? Dan is er een kans dat de lijm na een tijd los komt.

D1

Niet-vochtbestendig en daarom geschikt voor gebruik binnenshuis, bv. voor meubels.

D2

Vochtbestendig en geschikt voor binnengebruik in ruimtes waar het af en toe vochtig is. Bv. voor gebruik in keukens en badkamers die voldoende geventileerd worden.

D3

Waterbestendig en geschikt voor gebruik in keukens en badkamers. Daarnaast ook te gebruiken buiten als het hout en de lijm beschermd zijn (bv. onder een afdak).

D4

Watervast en dus ook te gebruiken buitenshuis. Goed voor buitenmeubels of hout dat constant in contact met water is zoals boten.

Samenstelling

Naast de classificatie volgens de vochtbestendigheid van de lijm, kunnen we de lijmen ook nog opdelen in verschillende soorten volgens hun samenstelling.

PVAc (Polyvinylacetaat)

Deze soort is het bekendst bij de meeste mensen. Het is een witte vloeiende houtlijm die transparant opdroogt. PVAc-lijmen bestaan uit een deel vocht en een deel werkzame stof. De werkzame stof van deze lijmen migreert met het vocht in het hout en bouwt na het drogen een zeer sterke verbinding. Wanneer je een PVAc-lijm gebruikt is het belangrijk dat de delen die je aan elkaar lijmt goed tegen elkaar aansluiten. Deze lijm is dus niet geschikt voor  het opvullen van spleten of het lijmen van oppervlaktes die niet effen zijn.

PU (Polyurethaan)

Qua sterkte is een  PU-lijm vergelijkbaar met de PVAc-lijm maar de werking en de kleur zijn verschillend. De bruine kleur van de lijm kan zorgen voor vlekken op je hout, wees hiermee dus altijd voorzichtig.

Deze lijm reageert met het vocht in het hout en in de lucht: het zal eerst gaan schuimen en hardt dan uit. Daarom wordt deze soort ook wel eens ‘schuimlijm’ genoemd. Door dit schuim worden spleten, scheurtjes en oneffenheden opgevuld. Zo is deze soort o.a. geschikt voor het lijmen van geschaafd hout en voor speciale verbindingen waaraan hoge eisen worden gesteld zoals pen- en gatverbindingen, drevels, veren en vingerlassen.

Een PU-lijm bestaat in ééncomponenten en tweecomponenten. In een tweecomponenten lijm is een tweede element toegevoegd dat het uitharden sneller laat verlopen. Zo kan de lijm in een dikkere laag of op grotere oppervlakten aangebracht worden.

Epoxylijm

Ook dit soort lijm is een tweecomponentenlijm. Epoxylijm ontstaat namelijk als epoxyhars gemengd wordt met een verharder. Deze lijm is zeer sterk en kan je gebruiken voor een groot aantal verschillende toepassingen. Daarnaast is het ook een uitstekend vulmiddel.

In ons assortiment bieden we momenteel houtlijmen aan van twee vooraanstaande merken. De Rectavit houtlijmen zijn er in verschillende varianten die elk licht van elkaar verschillen. 

Ook Soudal biedt enkele varianten van houtlijmen aan.

Structan hout- en constructielijmen

Naast de klassieke houtlijmen, zijn er ook nog de Rectavit 'Structan' hout- en constructielijmen. Het verschil zit in het feit dat een constructielijm ook heel geschikt is voor het verlijmen van andere materialen dan hout zoals kunststof, steen of metaal. Deze veelzijdige lijm zorgt voor sterke verbindingen en kan je gebruiken voor stevige klussen binnens- en buitenshuis.

In de webshop vind je verschillende varianten van de Structan constructielijm, elk met unieke eigenschappen.

Structan

Transparante constructielijm op PU-basis voor een krachtige, watervaste en snelle verbinding.

Structan Express

Transparante lijm voor uiterst snelle uitharding: handvast binnen 15 min.

Structan Power

Supersterke, licht expansieve en snelle PU-krachtlijm in een beige kleur.

Structan Wood

Lijm in houtkleur voor het verkleven van houten elementen zowel binnen als buiten, klemmen niet noodzakelijk.

Structan Black

Zwarte lijm, specifiek voor zichtbare donkere lijmnaden bij kopse-, hoekverbindingen en in verstek, klemmen niet noodzakelijk.

Structan White

Witte lijm voor het verbinden van massieve witte kunststofplaten en melamineplaten, klemmen niet noodzakelijk.

Haast je naar onze webshop en bekijk ons assortiment aan hout- en constructielijmen. Zo ben je zeker van een stevige verbinding.

Meer interessante blogs

Neem contact op

Heb je vragen over het bestelproces of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met onze binnendienst. We zijn bereikbaar via e-mail op webshop@santens.be en telefonisch op 09/218 00 00. Ons team staat klaar om je te helpen. 

We kijken ernaar uit om van je te horen!