Een gids voor cirkelzaagbladen

Een gids voor cirkelzaagbladen

Een gids voor cirkelzaagbladen

Pauline T. | 20 mei 2024

Voor zowel houtbewerkers als doe-het-zelvers zijn cirkelzaagbladen onmisbaar bij hun werkzaamheden. Je vindt ze in diverse types en maten en zijn elk ontworpen voor specifieke toepassingen. Maar welk cirkelzaagblad is het meest geschikt voor jouw klus? We helpen je graag op weg!

Of het nu gaat om zagen langs de nerf of haaks afkorten, een cirkelzaagblad kan het verschil maken voor een gladde en nauwkeurige zaagsnede. Door de overvloed aan beschikbare opties, kan het een uitdaging zijn om het juiste blad te kiezen voor jouw werkzaamheden. Hieronder gaan we wat dieper in op de verschillende soorten cirkelzaagbladen en hun toepassingen.

  • Afkortzaagbladen: deze bladen worden gebruikt voor het doorsnijden van metaal, tegels en metselwerk. Dankzij de diamanten of schurende rand kunnen deze door harde materialen heen snijden.
  • Schulpzaagbladen: deze soort is bedoeld om langs de houtnerf te zagen en worden ook wel langszagen genoemd. Ze hebben minder tanden en grotere tussenruimtes, waardoor het materiaal snel wordt verwijderd. Ze zijn perfect voor het zagen van lange planken.
  • Combinatiezaagbladen: deze bladen zijn ontworpen voor zowel scheuren als afkorten. Ze hebben een combinatie van tanden, waarbij de ene tand een platte bovenkant heeft en de andere tand een afwisselende topschuine kant (ATB). De tanden met een platte bovenkant worden gebruikt voor het scheuren van materiaal, de ATB-tanden worden dan weer gebruikt voor het afkorten van materiaal.

Voor welk type kies je?

Bij de keuze van het juiste cirkelzaagblad hou je best rekening met deze factoren:

Aantal tanden

Een belangrijke regel is dat een groter aantal tanden op het blad zorgt voor een scherpere en een meer nauwkeurige zaagsnede, maar het zagen kan ook langer duren. Daarnaast is de keuze van het aantal tanden ook afhankelijk van het type afwerking dat je wenst. Wil je een mooie en scherpe afwerking zonder splinters? Kies dan voor een zaagblad met meer dan 34 tanden. Verkies je een snelle en grove afwerking? Dan ga je best voor een zaagblad met 24 tanden.

Conisch gezet blad, schuin geslepen: voor precieze en zuivere snede.

Gegolfde vertanding: voor fijne zuivere snede.

Schuine vertanding: ruwe zaagsnede. 

Wisseltand, schuin geslepen: voor snelle, ruwe zaagsnede.

Soorten tanden

Wisseltand

Een wisseltand, ook wel bekend als een omgekeerde tand, heeft afwisselend een positieve en negatieve hoek. Het positieve gedeelte van de tand zorgt voor een agressieve zaagsnede en snelle materiaalverwijdering. Het negatieve gedeelte helpt bij het afvoeren van spanen en het verminderen van wrijving. 

Een zaagblad met wisseltanden is ideaal voor het zagen van zacht hout en constructiematerialen

Trapezium-vlaktand

Deze soort tand wordt ook wel de afgevlakte tand genoemd. Deze heeft een vlakke bovenkant met schuine zijden die uitlopen in een punt. Dit type biedt een combinatie van agressieve snijsnelheid en relatief gladde zaagsneden. 

Een zaagblad met trapezium-vlaktanden is geschikt voor het zagen van verschillende houtsoorten, zowel zacht als hard, maar kan ook gebruikt worden voor het zagen van plastic en non-ferrometalen.

Vlaktand

Een vlaktand is een eenvoudige, rechthoekige tand zonder schuine zijden. Dit type tand zie je vaak terug op zaagbladen voor algemeen gebruik. Ze bieden een goede balans tussen snijsnelheid en afwerking.

Zaagbladen met vlaktanden zijn te gebruiken bij een breed scala aan materialen waaronder hout, kunststof en metaal. Deze zijn vooral handig bij het zagen van dwarsdoorsneden en bij het maken van versteksneden.

Daktand-holtand

Dit soort tand heeft een gekarteld ontwerp waarbij de bovenkant van de tand een dakschuinte heeft en het onderste deel een holte vormt. Een daktand-holtand is vooral ontworpen om effectief door hardhout en fineer te zagen, terwijl het splintering minimaliseert en een gladde zaagsnede produceert. 

Deze worden vaak gebruikt bij precisiewerk waarbij een hoge mate van afwerking vereist is, zoals bij het maken van meubels of het zagen van gelamineerde materialen.

Welk zaagblad voor welk materiaal?

Bij het kiezen van het juiste cirkelzaagblad is het belangrijk om rekening te houden met het type materiaal dat je wil zagen. In onderstaande tabel helpen we je graag op weg.

Materiaal Zaagblad
Hout Gebruik een zaagblad met wisseltanden om splintering te voorkomen. Wisseltanden betekent dat de tanden afwisselend aan de linkerkant en rechterkant scherp zijn, bijvoorbeeld eerst links, dan rechts, enzovoort. Voor hout geldt ook dat een groter aantal tanden een mooier resultaat geeft.
MDF Voor het beste resultaat gebruik je bij voorkeur een zaagblad met veel fijne tanden. Hiermee creëer je een strak resultaat zonder het materiaal veel te beschadigen. Let op: tijdens het zagen kan er veel stof vrijkomen.
OSB Ook voor OSB-platen bekom je het beste resultaat door een zaagblad met veel fijne tanden te gebruiken. Door de combinatie van houtschilfers en bindmiddel kan het zagen soms wat ruwer zijn, wees dus extra voorzichtig.
Trespa en aluminium Voor deze materialen gebruik je best een zaagblad dat een vlaktand combineert met een trapeziumtand. Beide tandsoorten hebben een andere functie. De trapeziumtand snijdt het materiaal voor en de vlaktand verwijdert de resterende delen in de hoeken. Zo krijg je een mooi glad resultaat. Dit type vertanding is ook zeer geschikt voor laminaat. Laminaat heeft namelijk een harde toplaag en een zachte onderlaag. Deze specifieke vertanding, in combinatie met een groot aantal tanden, zorgt voor een strak resultaat.
Metaal Voor metaal is het aangeraden om een HSS-zaagblad te gebruiken. Bij dik metaal kies je best voor grovere tanden, terwijl bij dunner metaal fijnere tanden geschikter zijn.

Zorg er daarnaast ook voor dat je de juiste zaagbladmaat selecteert die compatibel is met jouw cirkelzaag en houd altijd rekening met de veiligheidsvoorschriften bij het gebruik van cirkelzaagbladen. Met de juiste keuze van cirkelzaagblad kun je nauwkeurige zaagsneden maken en zo efficiënt werken aan diverse projecten. 

Op onze webshop vind je gegarandeerd een zaagblad dat ideaal is voor jouw situatie.

Meer interessante blogs

Neem contact op

Heb je vragen over het bestelproces of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met onze binnendienst. We zijn bereikbaar via e-mail op webshop@santens.be en telefonisch op 09/218 00 00. Ons team staat klaar om je te helpen. 

We kijken ernaar uit om van je te horen!