Blindklinken: de ultieme gids voor sterke verbindingen
Blindklinken: de ultieme gids voor sterke verbindingen
Pauline T. | 17 juni 2024
Blindklinken - ook wel popnagelen of rivetteren - is een verbindingstechniek die wordt gebruikt om twee of meer onderdelen aan elkaar te bevestigen en wordt vooral gebruikt voor constructies die maar langs één kant te bereiken zijn. Denk maar aan het monteren van een nummerplaat op je auto of het bevestigen en herstellen van regenpijpen en dakgoten. In dit blogbericht leren we je meer over deze handige techniek.
Wat is blindklinken?
Benieuwd naar deze verbindingstechniek? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Ten eerste moet je weten dat een blindklinknagel en een blindklinktang onmisbaar zijn als je wil gaan blindklinken.
Om te beginnen positioneer je de nagel in de blindklinktang. Met behulp van de tang steek je de nagel door één kant van het gat en trek je de trekpen aan. Die trekkende beweging creëert de verbinding en zorgt ervoor dat de huls van de nagel wordt ‘opgestroopt’. Als de verbinding is gemaakt, breekt de trekpen af. Bij de meeste blindklinknagels blijft de trekpenkop na het plaatsen in de sluitkop zitten maar deze heeft verder geen functie meer.
Blindklinken biedt je verschillende voordelen. Een overzicht...
- Snel en eenvoudig: de verbinding kan snel worden uitgevoerd met behulp van handgereedschap of pneumatische klinkgereedschappen.
- Toegankelijk: omdat enkel toegang tot één kant van de verbinding nodig is, is deze techniek ideaal in situaties waarbij beide zijden moeilijk of onmogelijk te bereiken zijn.
- Veelzijdig: blindklinknagels zijn er in verschillende maten en uitvoeringen, waardoor ze geschikt zijn voor meerdere toepassingen en materialen.
- Geen vervorming: blindklinken veroorzaakt geen tot weinig vervorming van het materiaal en is dus ook geschikt voor gevoelige en dunne materialen.
Het kiezen van de juiste blindklinknagel
Blindklinknagels zijn er in heel wat uitvoeringen en in verschillende maten. Zo'n nagel bestaat uit twee componenten: de huls en de trekpen. Welke blindklinknagel je best kiest, is afhankelijk van de toepassing waarvoor je deze wil gaan gebruiken en van het materiaal waarmee je werkt.
Voor welk materiaal kies ik?
Bij de keuze van het materiaal van de nagel hou je best rekening met corrosiebestendigheid. We onderscheiden twee soorten corrosie:
- Atmosferische corrosie ontstaat wanneer de blindklinknagel in contact komt met stoffen die zich in de lucht of in een vloeistof bevinden.
- Galvanische corrosie wordt veroorzaakt door het potentiaalverschil tussen de metalen die met elkaar in contact komen. Zo leidt een groter potentiaalverschil tot een snellere aantasting van het materiaal.
Blindklinknagels zijn beschikbaar in verschillende corrosiebestendige materialen zoals aluminium, roestvrij staal, staal, koper en monel. Monel is een legering uit koper en nikkel en is in bepaalde omstandigheden beter bestand tegen corrosie dan roestvrij staal.
Om corrosie zo goed mogelijk tegen te gaan, is het materiaal of de oppervlaktebehandeling van de blindklinknagel best uit hetzelfde materiaal gemaakt als dat van de te verbinden delen.
Nagelkopvorm en nageltype
We onderscheiden drie types nagelkoppen:
- Nagels met een grote platbolkop worden aanbevolen voor het verbinden van zwakke of zeer dunne materialen.
- Voor verbindingen waarbij de nagelkop niet mag uitsteken, kies je best voor nagels met een verzonken kop.
- Daarnaast zijn er ook nog de nagels met een standaard platbolkop.
Hoe lang moet de blindklinknagel zijn?
Om de juiste lengte van de blindklinknagel te bepalen, volg je deze stappen:
- De gripbreedte is de som van de diktes van de twee materialen die je gaat samenvoegen. Bepaal deze breedte.
- Om daarna te bepalen hoe lang de blindklinknagel moet zijn, kan je de tabel gebruiken. Een grotere diameter van de nagel betekent een sterkere verbinding.
Stel dat je twee materialen wil verbinden met een gripbreedte van 15 mm en daarvoor een nagel wil gebruiken met een diameter van 4 mm, dan moet de nagel minstens 18 mm lang zijn.
Blindklinkmoeren
Naast de blindklinknagels zijn er ook nog de blindklinkmoeren. Zo’n moer kan gebruikt worden om schroefdraad te creëren in materialen waarin traditionele schroeven of bouten niet kunnen gebruikt worden. Het is een cilindrische holle huls met schroefdraad binnenin en een brede, platte kop aan de buitenkant. Net als de nagels kunnen ook de moeren worden geïnstalleerd vanaf één kant van het materiaal.
Een blindklinkmoer wordt gebruikt door deze in een vooraf geboord gat in het materiaal te plaatsen. Met behulp van een blindklinknageltang wordt er daarna druk uitgeoefend op de achterkant van de moer. Zo wordt de moer samengedrukt en vouwt deze zich uit tegen de achterkant van het materiaal. Op die manier wordt een sterke schroefdraadverbinding gecreëerd.
Een ruim gamma aan blindklinknagels en - moeren shop je op onze webshop.
De voorboordiameter bepalen
Een cruciale stap in het proces van blindklinken is het bepalen van de voorboordiameter. Door deze nauwkeurig vooraf te bepalen krijg je een sterke, duurzame en correcte blindklinkverbinding. Daarnaast is dit ook belangrijk om deze redenen:
- Juiste maat: de voorboordiameter moet overeenkomen met de diameter van de nagel of moer die je zal gebruiken. Als het gat te klein is, past de nagel of moer niet goed. Is de diameter van het gat te groot? Dan zal de verbinding niet sterk genoeg zijn.
- Grip: door de juiste voorboordiameter te bepalen zal de nagel of moer goed in het gat passen. Zo krijg je een sterke en duurzame verbinding die bestand is tegen belasting.
- Beschermen van het materiaal: een diameter die te klein geboord is kan leiden tot een te grote spanning op de nagel/moer of op het materiaal. Dit kan dan weer beschadiging of vervorming van het materiaal tot gevolg hebben.
- Efficiënt en netjes: met de juiste voorboordiameter kan je de nagel of moer sneller en makkelijker plaatsen en werk je dus ook efficiënter. Je zal ook een nette afwerking krijgen zonder te grote gaten of zichtbare speling.
Het bepalen van de voorboordiameter is redelijk eenvoudig. Onthoud hierbij de volgende regels:
- Boordiameter = draadtype - spoed
- Minimale plaatdikte = 2 x spoed
Stel: een M8 schroefdraad met een spoed van 1 mm heeft een voorboordiameter van 7 mm nodig.
De tabel hiernaast kan je ook hulp bieden. Je vindt er de voorboordiameters voor gangbare tapmaten.
De blindklinktang
Naast de blindklinknagel, bestaat ook de blindklinknageltang – ook wel gekend als popnageltang of riveteertang – in verschillende soorten en uitvoeringen. Tip: klik op de foto van de soort tang en je komt terecht op het assortiment in onze webshop.
Handblindklinktang
Dit is de meest gebruikte soort en is vooral geschikt voor kleinere nagels. Deze is eenvoudig in gebruik: met één of twee handen knijp je de armen van de tang samen om zo de verbinding tot stand te brengen.
Hefboomblindklinktang
De werking van deze tang is vergelijkbaar met die van een handblindklinktang. Op deze tang moet meer kracht gezet worden en bedien je best met twee handen.
Schaarblindklinktang
Ook met deze soort kan je behoorlijk wat kracht zetten. Deze tang gebruik je door het handvat naar je toe te trekken om zo de verbinding te creëren.
Er zijn ook blindklinktangen die werken op een motor, op accu of op perslucht. Deze hebben verschillende voordelen: je kan er sneller mee werken, je raakt minder snel vermoeid en zijn beter geschikt voor het verwerken van grotere aantallen.
De blindklinktechniek is dus ideaal voor het koppelen van constructies die maar langs één kant te bereiken zijn. Zo is jouw verbinding snel beklonken!